123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Wat is Lacrosse?

History

Lacrosse werd uitgevonden en voor het eerst gespeeld door de indianen in Noord-Amerika in de regio rond Montréal. Tijdens de kolonisatie van Amerika toonden de Britten speciale interesse in deze balsport, die door honderden spelers werd beoefend in kleurrijke kledij. In plaats van deze cuturele traditie uit te roeien, besloten de kolonisten het spel aan te passen en om te vormen in een sport met vaste regels. Al snel werd deze sport het symbool van de Canadese nationale identiteit, en hielp deze zelfs mee creëren. Het verpreidde zich snel, eerst in Engeland en dan naar de rest van Europa. In 1994 werd lacrosse uitgeroepen tot nationale zomersport in Canada en vandaag de dag wordt het overal in de wereld gespeeld, en is het de snelst groeiende sport in de USA. Er bestaan 4 versies van de sport: mannen- en vrouwen veldlacrosse, box lacrosse en intercrosse.

Lacrosse bestaat in België sinds 2001 dankzij een Canadese leraar die het introduceerde in de International School of Brussels. De Belgische lacrosse competitie en federatie kreeg echter pas vorm in 2009. Twee broers, Kristof en Kevin De Smet richtten toen de eerste club op: Red Rhinos. Enkele maanden later besloten enkele spelers van Gent om hun eigen club op te richten: de Ghent Goblins. Niet snel erna werd de Belgian Lacrosse Federation opgericht zodat er een officiële competitie kon opgericht worden. Het jaar erna volgden de Buggenhout Brewers en de Braine Lions (de eerste Waalse club). Sommige dames begonnen ook te spelen en in 2011 werd ook de competitie voor vrouwen voor het eerst gespeeld. In 2012 nam België voor het eerst deel aan het Europees Kampioenschap, dat toen in Amsterdam plaats vond. En in 2014 volgde ook hun eerste Wereldkampioenschap. In Denver eidigde het mannenteam toen 27e van 38 landen. In 2015 werd een vrouwelijk nationaal team gevormd om deel te nemen aan het Europees Kampioenschap in Praag. Deze zomer spelen de mannen opieuw het EK (in Budapest), terwijl de vrouwen zich opmaken voor hun eerste WK, volgende zomer in Surrey.


Modern Day Lacrosse

Lacrosse verspreidde zich vanuit de Verenigde Staten en Canada naar de rest van de wereld en heeft de afgelopen tijd aan populariteit gewonnen. Bij de mannen namen 4 landen deel aan het wereldkampioenschap van 1967, terwijl er in 2014 38 landen deelnamen. In 1982 namen 6 landen deel aan het eerste WK bij de vrouwen. Voor het komende WK in 2017 zijn er 30 landen ingeschreven. 

Lacrosse wordt vaak omschreven als "hockey...maar dan in de lucht", maar en betere beshrijving is misschien een combinatie van basketbal, hockey, voetbal, American football, rugby en vele anderen. Maar de beste manier om een indruk te krijgen van de sport is om het zelf eens te proberen! Vind je dichtsbijzijnste club in onze teams sectie. 

 

Video "The Beauty of Lacrosse" via The Lacrosse Network.